Bylinkové máslo vylepší lahůdky na grilu

houska-s-bylinkovym-maslem
foto:Freeimages.com/Anthony Smolenski

Grilovací sezóna je v plném proudu a možná už vám dochází nápady, na čem si pochutnat příště. Domácí bylinkové máslo dodá lahůdkám na grilu něco navíc.

Škarohlídi budou určitě namítat, že máslo je kalorická bomba a vyšroubuje vám hladinu cholesterolu v krvi, ale v rozumné míře se mu vyhýbat nemusíme. Máslo dokáže úžasně zjemnit chutě pokrmů. Tuk má schopnost absorbovat aroma i vůni přísad. Takže při smíchání másla s bylinkami vznikne naprosto harmonická kombinace, kterou ocení každý mlsný jazýček.

K přípravě domácího bylinkového másla budete potřebovat kvalitní máslo, v žádném případě ani nekoketujte s myšlenkou na použití nějaké rostlinné náhražky. Potom už si zajděte pro bylinky na svou bylinkovou zahrádku, anebo navštivte vaši oblíbenou tržnici, kde můžete bylinky od domácích producentů určitě koupit. Nic nezkazíte univerzálními petrželkou, bazalkou, pažitkou, estragonem, libečkem. Výraznější chuť dodá oregano nebo šalvěj, které si dobře rozumí třeba se skopovým masem. Ryby zase výborně chutnají s koprem.

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu a rozetřete jej do pěny. Vyberte bylinky dle dostupnosti a vaší fantazie, ale nemíchejte určitě všechny dohromady. Na osminku másla stačí hrst sekaných bylinek, takže z 250g balení másla vyrobíte třeba dvě varianty. Bylinky nasekejte a přidejte do másla, větší říz dodáte najemno nakrájeným česnekem nebo chilli papričkami. Důkladně promíchejte a zabalte do pergamenového papíru (jde to i do fólie, ale snažím se používat co nejméně plastů) jako velký válcový bonbón. Nechte pořádně ztuhnout v chladničce, rozumné je nechat odpočívat aspoň tři dny.

Z válečku odkrajujte plátky podle potřeby, použít můžete na již hotové grilované maso, zeleninu, brambůrky. Kuřecí vylepšíte, když máslíčko před grilováním natlačíte pod kůži. Výborné je také pečivo potřené máslem a lehce opečené. Způsobů použití je spousta a určitě přijdete na své vlastní fígly.

Máslo v chladničce vydrží údajně až čtvrt roku, ale to by nesmělo jít o takovou dobrotu.

Close