Badyán – voňavá hvězda, která uzdravuje

badyan
foto:Pixabay.com/Ajale

Badyán se používá především jako koření a rozhodně nesmí chybět při pečení vánočních perníčků. Je ale také známo, že poskytuje léčivé účinky, díky nimž je důležitou součástí tradiční čínské medicíny.

Badyán pochází z Číny a do Evropy přišel v 17.století. Jde o sušená souplodí ze stromu s názvem badyáník pravý (Illicium verum). Díky jejich charakteristickému dekorativnímu tvaru osmicípé hvězdy je snadno identifikuje mezi jinými druhy koření i naprostý laik. Vůně připomíná anýz a právě z těchto důvodů se mu také někdy říká hvězdicový anýz.

Je velmi oblíben v celé řadě asijských národních kuchyní. Tvoří součást tradičního čínského koření pěti vůní, je hlavním kořením dnes u nás populární vietnamské nudlové polévky „pho“, své místo má i v indické nebo indonéské gastronomii. V Evropě má kromě potravinářství uplatnění také při výrobě likérů nebo parfémů. Jde o ideální zimní koření, které na nás svou vůní krásně dýchne při pečení perníku, vaření švestkových a hruškových povidel, případně při popíjení hřejivého svařeného vína nebo grogu.

Semena badyánu obsahují mnoho vitaminů, minerálů a blahodárných fytochemikálií. Kromě vápníku, fosforu nebo vitamínů A a C disponuje malým množstvím vitamínů B. Aroma je způsobeno přibližně 5% podílem silic s anetholem, terpineolem a cineolem. V semínkách se také skrývají kyseliny olejová, palmitová a stearová, ale nejvíce je z léčebného hlediska ceněna kyselina shikimová. Ta vykazuje vynikající antivirové účinky při léčbě a prevenci chřipkových onemocnění.

Badyán pomáhá při celé řadě neduhů a má posilující vliv na organismus. Zde je seznam argumentů, proč je badyán víc než koření.

  1. díky přítomnosti vitamínu C a linaloolu je vynikajícím zdrojem antioxidantů
  2. hubí celou řadu plísňových a kvasinkových infekcí
  3. ničí bakterie, dokonce ty, u nichž byla zaznamenána rezistence vůči antibiotickým lékům
  4. kyselina shikimová v kombinaci s quercetinem podporuje imunitu a chrání před virovými chorobami
  5. čaj z badyánu mírní kašel a zklidňuje bolesti v krku
  6. masáže esenciálními oleji obsaženými v badyánu ulevují při revmatismu a bolestech zad
  7. badyánový čaj léčí zažívací potíže, plynatost, křeče v břiše a zácpu
  8. působí mírně močopudně a zlepšuje také regeneraci jater
  9. má mírné sedativní účinky, uklidňuje nervy a zajistí klidný spánek
  10. obsažený anethol pomáhá regulovat hormonální funkce u žen
  11. je šetrným prostředkem pro zvýšení tvorby mateřského mléka

Badyán zařaďte do svého jídelníčku nejen o vánocích. Nebojte se jej použít jak při pečení cukroví a sušenek, tak při přípravě tmavého masa, zvěřiny nebo omáček. V zavařovací sezóně jej nezapomínejte přidat do džemů, marmelád a kompotů. Pochutnáte si a zároveň prospějete svému zdraví.

Close