Abeceda vitamínů: C

vitamin-c
koláž: BylinkyDnes.cz

Když se řekne vitamín, většina lidí si na prvním místě vybaví vitamín C. Bývá zdůrazňován jeho vliv na imunitu, zejména v obdobích, kdy řádí respirační choroby. V organismu má však mnohem více úkolů.

Vitamín C, neboli kyselina askorbová (C6H8O6), je ve vodě rozpustná látka, která plní v lidském těle řadu nezbytných funkcí. Potřebujeme ho, nejen když se chceme chránit před nachlazením nebo chřipkou.

Bez vitamínu C se neobejdeme, pokud chceme zaručit správnou syntézu kolagenu. Díky tomu má vitamín C velký vliv na pevnost a pružnost šlach, vazů a vazivových tkání, odolnost kloubů, vitalitu pokožky, vlasů a nehtů. Podporuje kvalitu cévních stěn, cirkulaci krve a zdraví srdce. Zlepšuje absorpci minerálů, především železa a vápníku. Jeho dostatečný denní příjem je proto pozitivní pro vývoj kostí a zubů, ale také pro tvorbu krvinek. Jde o jeden z nejběžněji konzumovaných antioxidantů, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Má zásadní vliv na modulaci imunitního systému. Studie rovněž potvrzují potřebu vitamínu C pro podporu funkcí mozku, léčbu zranění a rekonvalescenci po nemoci. Kojící ženy potřebují vitamín C pro tvorbu mléka.

Doporučená denní dávka je 60 miligramů, některé lékařské prameny však uvádějí hodnoty vyšší – 90 mg pro muže a 75 mg pro ženy. Jestliže tělo nedostává pravidelně svou porci céčka, vede to k poruše stavby kostí, kazivosti zubů, menší odolností proti infekcím nebo problémům se žaludkem. Akutní nedostatek je doprovázen zvýšenou krvácivostí, křehkostí kostí, vypadáváním zubů, poškožením a otoky kloubů, svalovou atrofií a peptickými vředy. Tyto symptomy jsou typické pro onemocnění s názvem kurděje, které před staletími, než byla odhalena její příčina, postihovala zejména námořníky na dlouhých plavbách.

Vitamín C je sloučenina vysoce citlivá na teplo a oxidaci. Ideální je proto přijímat jej formou tepelně neupravených, čerstvých potravin. Extrémně kvalitními zásobárnami céčka jsou šípky nebo rakytník, celá řada bobulovin, obzvlášť černý rybíz, ale i rybíz bílý a červený, angrešt, brusinky, borůvky, jahody. Zejména v zimních měsících, kdy domácí ovoce není dostupné, přijdou vhod veškeré citrusové plody, kiwi nebo sušená kustovnice čínská – goji. Mezi zeleninou vynikají brukvovité růžičková kapusta, kapusta, zelí, květák, brokolice, ředkve a ředkvičky. V létě je ideální sáhnout po rajčatech a paprikách ze zahrádky, celoročně nevynechávat mrkev, celer, česnek a cibuli. Vzhledem ke konzumovanému množství jsou překvapivě důležitým zdrojem vitamínu C obyčejné brambory. A pokud patříte mezi milovníky zelených bylinek, doplníte céčko také koriandrem, pažitkou, petrželovou natí, bazalkou nebo tymiánem.

Díky rozpustnosti ve vodě bývá obvykle přebytek vitamínu C vyloučen ledvinami. Nemusíme se proto bát v případě potřeby rychlého posílení obranyschopnosti užívat vyšší, až několikasetmiligramové, dávky. Vzácně může dojít k mírnému podráždění trávícího traktu.

Close