Abeceda vitamínů: B1

vitamin-b1
foto:Pixabay.com/PublicDomainPictures

Skupina vitamínů B ovlivňuje především metabolické procesy ve svalech a v nervové tkáni. Přečtěte si, které další funkce plní vitamín B1, čím se projevuje jeho nedostatek a jaké jsou jeho zdroje.

Vitamín B1 neboli thiamin je ve vodě rozpustná sloučenina. Lidské tělo ji nedokáže dlouhodobě skladovat, proto je nezbytné její průběžné doplňování prostřednictvím přijímané stravy. Na hospodaření s tímto vitamínem v těle mají přímý vliv některé složky stravy. Káva a černý čaj silně snižují hladinu vitamínu B1, alkohol zase redukuje jeho vstřebávání. B1 participuje na přeměně sacharidů, proto je zapotřebí jeho zvýšený příjem při konzumaci sladkých jídel.

Thiamin je elementárním nutrientem, který organismus nezbytně potřebuje pro buněčné procesy a následně širokou škálu orgánových funkcí. Jak již bylo uvedeno, napomáhá trávení sacharidů a stejně tak podporuje metabolismus aminokyselin. Zlepšuje nervovou činnost, posiluje kardiovaskulární systém a krvetvorbu. Podporuje chuť k jídlu a zdravý růst, zlepšuje vytrvalost. Pomáhá při mořské nemoci, tlumí bolesti zubů.

Doporučená denní dávka činí u dětí v závislosti na věku 0,7-1 mg, u žen 1,1 mg a u mužů 1,5 mg. Pro těhotné a kojící ženy platí stejná dávka jako u mužů.

Nejnebezpečnější důsledkem nedostatku thiaminu je onemocnění beri-beri. Počáteční příznaky zahrnují svalovou slabost a bolesti svalů, emocionální netečnost, apatii, úzkost, deprese, nespavost, ztrátu chuti k jídlu. V pokročilých stadiích se postižený dostává do těžké letargie, komplikace postihují kardiovaskulární, nervový, svalový a trávicí systém, dochází ke snížení duševních schopností. Onemocnění může vést až ke smrti.

guaranaplus-spirulina

Nejběžnějšími složkami stravy oplývajícími vitamínem B1 jsou vepřové a hovězí maso, drůbež, ryby a mléčné výrobky. Protože však thiamin nesnáší vysoké teploty, bývá v živočišných zdrojích velkou měrou zničen v průběhu kuchyňské úpravy. Dostatečné množství však bez problémů zajistit celozrnnými obilovinami, ovesnými vločkami a pšeničnými klíčky. Velmi vysokou dávku poskytují slunečnicová semínka následovaná sezamovými a chia semínky. Obsahují jej téměř všechny druhy ořechů,  zelený hrášek, sója a další luštěniny. Přestože se nejedná o u nás zcela běžnou potravinu, není možné opomenout mořské řasy, například spirulinu. Vitamín B1 se nachází také v zelených bylinkách – petrželi, šťovíku, mátě , heřmánku nebo kopřivě.

Výše uvedené potraviny pravidelně konzumujte, odměnou vám bude lepší paměť, vyšší fyzická výkonnost a zvýšená ochrana organismu vůči oxidačnímu poškození, předčasnému stárnutí i účinky nejrůznějších toxicky působících látek.

Close