15 přírodních prostředků pro očistu jater

citronova-voda
foto:Pixabay.com/condesign

Letošní sezóna letního grilování je již za námi. Jestli jste si masných lahůdek z grilu užili měrou vrchovatou, je na čase pročistit játra zatěžovaná tuky, karcinogenními složkami z kouře a alkoholem.

Játra jsou životně důležitým orgánem, který plní funkci jakéhosi generátoru metabolických procesů. Protože žijeme v epoše blahobytu a hojnosti, jde často střídmost při stravování stranou a játra dostávají naloženo víc, než je zdrávo. Připočteme-li k tomu další rizikové faktory, jako jsou konzumace alkoholu a toxické vlivy životního prostředí, může být zátěž tak vysoká, že ohrožuje zdraví. Aby k fatálním následkům nedošlo, zařaďte do svého stravovacího plánu potraviny, které mají na játra pozitivní účinky a podporují jejich regeneraci.

  1. Avokádo je nejen nutričně velmi interesantní superpotravinou, ale obsahuje navíc množství látek podporujících produkci glutathionu. Tento antioxidant má zásadní vliv na samočistící schopnost jater.
  2. Citron je známý jako klasický zdroj vitamínu C pro posílení imunity. Céčko však rovněž usnadňuje tělu přeměnit spoustu jedů na látky, které mohou být absorbovány vodou a spolu s ní snáze vylučovány z organismu.
  3. I když vám možná česnek příliš nevoní, jde o jednu z nejlepších domácích potravin pomáhajících játrům zbavit se toxinů. Aktivuje tvorbu jaterních enzymů a je kvalitním zdrojem selenu a alicinu, které chrání játra před poškozením.
  4. Chřest je lahodnou vitamínovou bombou, zejména co se týká vitamínu C, E a kyseliny listové. Ty vytváří účinnou obranu vůči volným radikálům. Kyselina asparagová zase podporuje okruh jater a ledvin a podílí se tak na vylučování toxinů.
  5. Grapefruit je přírodní zásobárnou glutathionu, který má primární vliv na jaterní očistu. Vitamín C a další antioxidanty chrání před volnými radikály a karcinogeny, které poškozují jaterní tkáň.
  6. Jedním z hlavních pozitiv chia semínek je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, sehrávající důležitou roli při podpoře zdravé funkce jater, žlučníku a ledvin. Doplnit je můžete dalšími zdravými bezlepkovými zrníčky, třeba quinoou, konopnými a lněnými semínky.
  7. Jablka oplývají množstvím pektinu, který v první řadě prospívá správné činnosti trávícího traktu. Váže na sebe množství škodlivin a těžkých kovů, kterých se tělo spolu s ním zbaví, a nedochází tak k zatěžování jater.
  8. Jestliže máte rádi kořeněná jídla, rozhodně používejte kurkumu. Pomáhá posilovat přirozené detoxikační procesy v játrech a je také vítaným ochráncem před karcinogeny. Jedlíci masa by tedy kurkumu při dochucování pokrmů neměli vynechávat.
  9. Listová zelenina je pro játra opravdovým požehnáním. Chlorofyl barvící listy nazeleno neutralizuje řadu toxinů již v krevním řečišti, tedy dříve než zasáhnou játra. Těžké kovy, chemické látky a pesticidy nemají šanci. V zimních měsících a na začátku jara, kdy není úplně snadné zajistit si přísun čerstvé listové zeleniny, je vhodné zásobovat tělo chlorofylem prostřednictvím zelených doplňků stravy – chlorelly, mladého ječmene nebo spiruliny.
  10. Mrkev je zeleninou, kterou jí snad každý. A to je dobře. Flavonoidy a beta-karoten zlepšují celkovou kondici jater a jsou velmi důležité také pro další orgány, zejména pro zrak a pokožku.
  11. Olivový olej má řadu tělu prosěšných vlastností. Rostlinné lipidy jsou silnou zbraní porážející množství jedovatých látek a zmenšují tak zatížení jater. Při detoxikační kůře olivový olej zajišťuje maximální otevření všech žlučových cest.
  12. Ostropestřec mariánský nepatří zrovna mezi běžně konzumované bylinky. Protože jde ale při péči o játra o bylinku číslo jedna, nemůžeme jej nezmínit. V případě, že se nepřinutíte k pití čaje z něj, můžete užívat ostropestřec ve veganských kapslích a vaše chuťové pohárky při tom nijak neutrpí.
  13. Kořen pampelišky lékařské využijete pro přípravu detoxikačního čaje. Šetrně stimuluje tvorbu trávicích šťáv a zředěné žluči podílející se na čištění jater, žlučníku a žlučovodů. Je perfektní při užívání farmak a při zasažení těla vnějšími toxickými vlivy.
  14. Aminokyselina arginin obsažená ve vlašském ořechu s přirozenou zdravou funkcí jater dělá opravdové divy, zvláště když ji doplňují další prospěšné složky – glutathiol a omega-3 mastné kyseliny.
  15. Zeleným čajem nahraďte, aspoň na nějaký čas, každodenní kávu. Čajové lístky vynikají obsahem antioxidantů, především katechinů, které prokazatelně posilují zdraví jater. Ideální je pak zelený japonský čaj nejvyšší jakosti – matcha. Ten je v důsledku speciálního pěstebního postupu neuvěřitelně bohatý také na chlorofyl.

Jak vidíte, seznam potravin posilujících činnost jater a podporujících jejich detoxikaci nabízí spoustu možností. Ideálním řešením je využití všech v pestrém, zdravém a vyváženém jídelníčku.

Close