15 důvodů, proč milovat švestky v jakékoliv formě

svestky
foto: Pixabay.com/congerdesign

Českým národním stromem je lípa, ale pokud by měla svůj vlastní národní strom Morava, byla by to určitě švestka. Její plody jsou ceněným bohatstvím, bez kterých by nebyla slivovice nebo povidla.

Švestky, nebo chcete-li slivky, jsou peckovice švestky domácí (Prunus domestica). Na světě existují stovky druhů švestek, lišících se velikostí, tvarem, barvou i chutí plodů. Typické švestky mají protáhle vejčitý tvar a modro-fialovou barvu. Konzumují se čerstvé, jako součást buchet, koláčů nebo švestkových knedlíků, výborné jsou kompotované i jako přísada do džemů či marmelád. Tradičně se suší, vaří se z nich povidla a pálí legendární moravská slivovice.

Švestky obsahují komplex zdravých fenolů a flavonoidů. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, jako A, B1, B2 a C, v menší míře pak také vitamínů B3, B6, B9, E a K. Mezi minerály ve švestkách patří draslík, fluor, fosfor, hořčík, železo, vápník a zinek. Pozitivní pro zdraví je rovněž podíl dietní vlákniny a tříslovin, svěží kyselost jim dodávají ovocné kyseliny. I přes obsah ovocného cukru jsou poměrně málo kalorické. Proto své konzumenty kromě vynikající chuti odměňují zralé švestky také řadou příznivých zdravotních účinků.

  1. Antioxidační sloučeniny jako vitamíny A a E, lutein, cryptoxanthin nebo zeaxanthin pomáhají předcházet poškození buněk způsobenému superoxidovými aniontovými radikály.
  2. Kvůli vysokému podílu vitamínu C a dalších imunostimulačních složek jsou přínosné pro posílení obranyschopnosti těla. Podporují odolnost před různými infekcemi a záněty. Některé studie naznačují, že brání metastázování nádorových buněk.
  3. Podobně jako jiné peckoviny pomáhají v boji proti metabolickému syndromu. Flavonoidy a fenolické složky působí proti obezitě, brzdí zvyšování hladiny škodlivého cholesterolu a jsou prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob.
  4. Švestky vykazují účinky proti cukrovce. Pomáhají snížit vysokou hladinu glukózy v krvi a hladinu triglyceridů v těle. Flavonoidy zabraňují inzulínové rezistenci a zvyšují citlivost na inzulín v těle.
  5. Slívy jsou přínosné pro kardiovaskulární zdraví také zlepšujícím vlivem na fluiditu krve v tepnách. Chrání před vznikem aterosklerózy a snižují pravděpodobnost infarktu a mozkových příhod.
  6. Minerály železo a měď jsou důležité při tvorbě červených krvinek, čištění krve a pro zdravý krevní oběh. Vitamin K normalizuje srážlivost krve.
  7. Množství draslíku podporuje efektivní fungování buněk a tkání těla, reguluje svalové kontrakce a acidobazickou rovnováhu těla. Draslík je také minerálem snižujícím vysoký krevní tlak.
  8. Sušené švestky mají anabolický a antiresorpční efekt, které pomáhají udržovat zdravé kosti. Pravidelná konzumace sušených švestek pomáhá při obnově hustoty kostí, k níž dochází v důsledku stárnutí především u postmenopauzálních žen.
  9. Švestky jsou skvělým zdrojem vlákniny a složek jako sorbitol a isatin, které pomáhají regulovat trávicí systém. Sorbitol a isatin mají laxativní účinek a povzbuzují sekreci tekutin v střevech. Vláknina je nezbytná ke zrychlení průchodu trávené stravy střevem a vytváří vhodné podmínky pro rozvoj prospěšné střevní mikroflóry.
  10. Flavonoidy ve šťávě plodů redukují zánět v neurologických oblastech zodpovědných za funkce učení a paměti. Pravidelná konzumace švestek také pomáhá při prevenci neurodegenerativních poruch souvisejících s věkem, jako jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
  11. Vitamín B6 se podílí na zlepšování přenosu nervových signálů. Aminokyselina tryptofan podněcuje produkci neurotransmiteru serotoninu, který hraje důležitou roli pro zdravý spánek, dobrou náladu, koncentraci a chuť k jídlu.
  12. Vitamin A a beta-karoten jsou nezbytnými nutrienty pro udržení zdravého zraku a prevenci makulární degenerace. Lutein a zeaxantin poskytují tkáni sítnice zase ochranu před poškozením způsobeným UV zářením.
  13. Vitamin C spolu s dalšími antioxidanty zaručují jedlíkům švestek zdravou, zářivou a mladistvou pokožku. Výtažky ze švestek se používají v různých kosmetických přípravcích pro péči o pleť.
  14. Některé studie ukázaly, že epikatechin ve švestkách inhibuje růst a proliferaci maligních rakovinných buněk. Naopak vyvolává žádoucí apoptózu při hepatocelulárním karcinomu nebo při rakovině jater. Kyseliny chlorogenová a neo-chlorogenová mají léčebný účinek u rakoviny prsu.
  15. A jak je to s léčebnými účinky slivovice? Umírněná konzumace slivovice podporuje rozvoj imunity, roztahuje cévy a prospívá tak krevnímu oběhu. Panáček slivovice proto není vůbec špatným prostředkem proti prochladnutí v zimních měsících. Slivovice dezinfikuje ústní dutinu, podporuje dobré trávení a spalování tuků. Povrchově ji lze aplikovat jako dezinfekci na poranění, při masážích a obkladech bolestivě namožených a zanícených svalů a kloubů. Na Moravě se tradičně používá jako kloktadlo (které se spolkne, protože vyplivnout ho by byl hřích) při bolestech v krku nebo bolestech zubů. Slivovice je také vhodným alkoholem pro louhování bylinek.
Close